banner10.jpg

Berriak

Ardoa MugaGabe 2020 Programaren laguntzen upategi onuradunak azaroan (II)

Ebazpena, 2020ko azaroaren 9koa, Fundación HAZI Fundazioko Zuzendari Orokorrarena Ardoa MugaGabe 2020 Programaren babesean eskatutako laguntzak onartu eta ukatzekoa.

Dokumentua ikusi

Ardoa MugaGabe 2020 Programaren laguntzen upategi onuradunak azaroan

Ebazpena, 2020ko azaroaren 9koa, Fundación HAZI Fundazioko Zuzendari Orokorrarena Ardoa MugaGabe 2020 Programaren babesean eskatutako laguntzak onartu eta ukatzekoa.

DOKUMENTUA IKUSI

Labean ekimenak gizarte-berrikuntzako bere lehen bost proiektuak hautatu ditu Enkarterri, Arabako Mendialdea eta Añana martxan jartzeko

Labean proiektuak dagoeneko hautatu ditu Enkarterri, Arabako Mendialdea eta Añana eskualdeetan abian jarriko diren berrikuntza sozialeko lehen bost proiektuak.Joan den asteburuan Kuartangoko bainuetxe zaharrean egin zen Labean Sarriak lehiaketan saritu zituzten proposamenak, eta bertan izan zen Jone Fernandez, Eusko Jaurlaritzako Landaren eta Itsasertzaren Inguruko eta Europar politiketako zuzendaria.

Jone Fernandez, Eusko Jaurlaritzako Landaren eta Itsasertzaren Inguruneko zuzendariak, sariak banatzeaz arduratu zenak, proiektu irabazleak zoriondu zituen "landa-ingurunea bizirik mantentzeko duzuen espiritu ekintzaileagatik", eta, aldi berean, "Labean proiektua gauzatzen ari dela ikusteak ilusioz betetzen duela" adierazi zuen. Fernandezek "lankidetza publiko-pribatua" azpimarratu zuen, eta proposamenak martxan jartzeko "tresnak" egongo direla iragarri zuen.

Bost proiektuak azaroaren erdialdean inkubazio-prozesu bati ekingo diote, eta, horren bidez, ideia gauzatu eta beren udalerrietan martxan jarri ahal izango da. Lehiaketara Arabako hiru eskualdeetako bederatzi proposamen aurkeztu ziren, eremu pribatukoak zein publikokoak.

Saritutako proiektuak

Arabako Mendialdetik, eremu publikotik, Arraia-Maeztuko Udalak aurkeztutako coworking zentroaren proiektuak jaso zuen saria. Zentroak coworking gunea, eskualdeko produktuen denda, tokiko produktuen dastaketak eta erakusketak egiteko sukaldea eta atsedenerako gune berdea izango ditu. Arraia-Maeztuko proiektuak, gainera, gizon eta emakumeen arteko berdintasuna sustatzeagatik sari berezia jaso zuen. Eremu pribatutik, Arabako Mendialdean, Thusia Fikzio Kooperatibak aurkeztutako Poblarte proposamena saritu zen. Proposamenak landaingurunearen irudia aldatu nahi du, antzezlan ibiltari bat eta eskualdeko irratikate bat muntatu eta antzeztuz.

Añanako eskualdetik, eremu publikotik, Lasierrako Administrazio Batzarrak aurkeztutako Jalasierra energia-komunitatea saritu zen. Komunitateak autokontsumorako plaka fotovoltaikoak instalatzea aurreikusten du, zero kilometroko energia berriztagarria sortzeko, energia aurrezteko eta autogestio gehiago izateko. Esparru pribatutik, Añanan Patxi Mirandak aurkeztutako Kudea Go proiektuak jaso zuen saria. Landa-eremuko elkarlaneko mugikortasunerako pentsatutako plataforma da, eta autoz bidaiatzen dutenen eta leku berera bidaiatu behar dutenen arteko topaketa bultzatzea du helburu.

Enkarterrin, Zallako Udalak Arangurenen irekitzeko proposatu duen kultur espazioa saritu zuten; izan ere, artista gazteak elkartzeko eta harremanetan jartzeko aukera izan nahi du, ikasteko eta trebatzeko gunea. Era berean, espazioa trukerako leku gisa planteatzen da, non eskualdeko eta ingurune desberdinetako beste artista batzuekin harremanak izateko aukera izango duten.

Ardoa MugaGabe 2020 Programaren laguntzen upategi onuradunak urrian

Ebazpena, 2020ko urriaren 23koa, Fundación HAZI Fundazioko Zuzendari Orokorrarena Ardoa MugaGabe 2020 Programaren babesean eskatutako laguntzak onartu eta ukatzekoa.

DOKUMENTUA IKUSI

Elikaduran berrikuntzari buruzko webinarra

Hurrengo urriak 28an "Eragin handiko berrikuntza eskura" deritzon webinarraegingo da. HAZIk eta Euskadiko Elikaduraren Kluserrak RIS3 Euskadi-ren testuinguruan antolatuta, hau da bere helburua: merkaturatu aurretik kostuari dagokionez produktuaren berrikuntza eraginkorragoa nola egin erakustea, kontzeptualizazio eta diseinu faseetan kontsumitzailearekiko elkarreraginean oinarrituta.  

PROGRAMA

10:00 Ongi etorria eta jardunaldia RIS3 estrategiaren barruan sartzea. Javier Plasencia Eusko Jaurlaritzako Elikagaien Kalitate eta Industriako Zuzendaria eta Jon Ander Egaña Euskadiko Elikaduraren Klusterra.

10.10 Berrikuntza kasuen aurkezpena: - Bodegas Elosegi - The Loaf - Maisor - Giez Berri

10.50 Kontsumitzailea produktu berrien garapenean sartzearen errentagarritasuna. Prosumerlab.

11.10 Enpresari laguntzeko tresnak. HAZI.

11.20 Zalantzak eta galderak.

11.30 Eskerrak eta itxiera. Euskadiko Elikaduraren Klusterra eta HAZI.

Izena emateko esteka honetan urriak 27 baino lehen

DOKUMENTUA IKUSI

Euskal Ogia: Eusko Labelekin egindako produktu berria

Gaur Euskal Ogia aurkeztu da Donostian, Eusko Labelarekin ziurtatutako Arabako gariarekin egindako ogia. Produktu berria ama orearekin eta hartzidura luzearekin ekoizten da, gehigarririk gabe, eta ogiaren garapenaren ziklo naturala errespetatuz. Produktu berriaren aurkezpenean parte hartu dute Euskadiko okintza tradizionalaren sektoreko ordezkariek, Arabako zereal ekoizleek eta ordezkari instituzionalek.

Horien artean, Bittor Oroz, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagai Politiketako sailburuordea, Javier Plasencia, Elikagaien Kalitate eta Industrietako zuzendaria eta Peli Manterola, HAZIko zuzendari nagusia. Orozek nabarmendu du nolako garrantzia izan duen proiektuan Euskadiko lehen sektorearen eta okintza tradizionalaren sektorearen arteko lankidetzak, elikadura kate osoari balio erantsia ematen dion produktu bat merkaturatzeko, ekoizleak babestuz, garapen komertzialerako aukera handiagoekin eta tresna berriekin.

 

Eusko Labelez edo kalitatearen bereizgarri horren peko produkturen batez egindako produktu guztiak bezala, hasieratik amaierara kontrolatzen da, izan ere, HAZI erakundeak ezartzen ditu beharrezkotzat jotzen diren kontrol eta ziurtapen sistemak produktuaren prozesu katean, hau da, ekoizpenean, kontserbazioan eta biltegiratzean, garraioan, ontziratzean, manipulazioan eta komertzializazioan, Eusko Label bereizgarriaren sinboloez identifikatuta iristen den produktuak markaren erregelamenduan ezarritako baldintza guztiak bete ditzan.

Eusko Label duten Arabako zerealen araudiak gari bigun, gari gogor, espelta, garagar, olo, zekale eta beste zereal batzuen aleak babesten dituen arren, zeinen produkzioa giza kontsumorako transformaziora zuzentzen baita, Euskal Ogia egiteko erabiltzen ari den zereala garia da. Garia da Arabako labore maioritarioa. Urtero, lurraldeak nekazaritzarako dituen 83.000 hektareetatik 24.000-25.000 hektarea lantzen dira, hau da, nekazaritzako azaleraren ia %30. Halere, orain arte, gari horren helmuga ez da ogitarako transformatzea, izan ere, gaur egun erabiltzen diren barietateek eta Lurralde Historikoko zati handi baten ezaugarri agroklimatikoek galarazi (mugatu) egiten zuten ogia egiteko erabiltzea. Horrenbestez, garia animalientzako pentsutara edo gailetak bezalako beste produktu batzuk egitera zuzendu ohi da. Hain zuzen ere, proiektuaren helburuetako bat da Arabako Zerealen markaren pean aleek erregelamenduak eskatzen dituen kalitate parametroak betetzea, Arabako zerealen sektoreari balioa emateko eta komertzializatzeko aukera berriak sortzeko. Zerealaren jatorriaz (Araba) eta kalitateaz gain, Euskal Ogiaren erregelamenduak exijitzen du erabiltzen den garia Ekoizpen Integratuko teknikekin ekoiztea.

Arau horrek laborearen kudeaketa osoko baldintzak uztartzen ditu, nekazaritzaren jasangarritasuna sustatuz ingurumenari zein produktuari dagokienez. Baldintza horiek betetzeko, nekazaritza sektoreak ahalegin handiagoak egin behar ditu, araua betetzeko eta ziurtapena lortzeko kontrolak eta auditoriak gainditzeko. Horrenbestez, Arabako nekazariek ogitarako irina lortzeko kalitatezko gari barietateak ereiteko aukerak dituzte, lehengaiari eta egindako produktuari balio erantsia emanez.

Saltokiak

Ogia, hasieran, Basque Label Okindegiak irudiarekin identifikatutako okindegietan salduko da, Euskal Ogia bereizgarriarekin. Ogia jada salgai dago Euskadiko 20 salmenta puntutan, eta urtea amaitzerako 120 okindegietan izango dugu eskuragai. Euskal Ogia markaren planaren arabera 2022 amaierarako Arabako 600 hektarea gari erabiliko dira ogia egiteko.

Oraingoz, kontsumitzaileari eskainiko zaion produktuaren gamak izango dira txapata, barra eta ogi biribila. Etorkizunari begira, Euskal Ogiaren eskaintza integral eta baguette modalitateekin zabaldu nahi da.

2020ko Landa Eremuko Emakumeen Nazioarteko Eguna

Datorren urriaren 15ean, Landa Eremuko Emakumeen Nazioarteko Egunaren hamazazpigarren edizioa ospatuko da eta, aurreko urteetan bezala, Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen Sailak eta Hazik egun honetako protagonistekin batera ospatu nahi dute.

Gaur egungo pandemia dela eta, aurten online jardunaldi batzuk egitea erabaki da. Urriaren 7tik aurrera, bideoz ikusi ahal izango dira behean agertzen diren hitzaldiak, non hainbat emakume adituk landa eremuko emakumeen inguruko zenbait gairi buruz hitz egiten duten. Urriaren 15ean, hizlari horiek mahai inguru batean parte hartuko dute, online ere bai, egungo krisiari eta horren ondorioz landa inguruneko emakumeentzat aldaketarako sortu diren aukerei buruz duten iritzia aurkeztuz.

HITZALDIAK 

 

*Gaztelaniaz

Hitzaldia ikusi eta María Olarteri buruzko informazio gehiago

 

*Gaztelaniaz

Hitzaldia ikusi eta Silvia Pirisi buruzko informazio gehiago

 

*Euskaraz

Hitzaldiak ikusi eta Ana Elosegi eta Olatz Berastegiri buruzko informazio gehiago

 

*Gaztelaniaz

Hitzaldia ikusi eta Beatriz Garcíari buruzko informazio gehiago

 

Ardoa MugaGabe 2020 Programaren laguntzen upategi onuradunak irailan (II)

Ebazpena, 2020ko irailaren 28koa, Fundación HAZI Fundazioko Zuzendari Orokorrarena Ardoa MugaGabe 2020 Programaren babesean eskatutako laguntzak onartu eta ukatzekoa.

DOKUMENTUA IKUSI

Labean proiektuan prototipatuko diren ideiak zehaztu dira

Irailaren 15, 16 eta 17an, Labean proiektuan batera sortzeko prozesuaren lehen saio presentziala ospatu zen. Bertan, iaz egindako Open Space saioetan nabarmendu ziren gaiak baliatuz, garatzen den eskualde bakoitzean prototipatuko diren ideiak zehaztu ziren: Añana, Enkarterri eta Arabako Mendialdea.

Kuartangon (Añana), ingurumen-jasangarritasuna eta landa-eremuko energia-komunitatearen ereduen garapena ziren aukeratutako eremuak; Zallan (Enkarterri), mugikortasun jasangarria, eta Urturin (Arabako Mendialdea), gizarte-ekintzailetza. 

Hurrengo saioa Añanan izango da, urriaren 27an; Enkarterrin, urriaren 28an; eta Arabako Mendialdean, urriaren 29an.

Informazio gehiago

COVID-19ari buruzko informazio telefonoa 2020ko mahats-bilketarako

Mahats bilketa berehala hasiko dela ikusita, jakinarazi nahi dizugu ARDOA-Basque Wine Office bulegoak telefono zenbaki bat jarri duela 2020ko kanpainan zehar COVID-19aren prebentzioari buruz sortzen diren zalantzak eta gaiak argitzeko.

- 900 101 400 -

Zerbitzuaren ordutegia:

Astelehenetik ostiralera 08:00 – 19:30

Larunbata eta igandea 08:00 – 13:30

Era berean COVID-19a geldiarazteko neurriei buruzko informazioaren eta baliabideak argitartu dira

  • Informaziorako esku orriak, langileentzat, COVID-19a prebenitzeko arau eta gomendioei buruz, eta jarduteko arauei buruz, kutsatzeak edo kutsatze susmoak badaude

Hizkuntza: gazteleraz | euskeraz | portugesez | frantsesez | arabieraz

  • Informazio txartelak COVID-19a prebenitzeko arau eta gomendioei buruz, eta jarduteko arauei buruz, kutsatzeak edo kutsatze susmoak badaude

Hizkuntza: gazteleraz/euskeraz | portugesez/frantsesez | arabieraz

Ardoa MugaGabe 2020 Programaren laguntzen upategi onuradunak irailan

Ebazpena, 2020ko irailaren 7koa, Fundación HAZI Fundazioko Zuzendari Orokorrarena Ardoa MugaGabe 2020 Programaren babesean eskatutako laguntzak onartu eta ukatzekoa.

DOKUMENTUA IKUSI

Open Space Labean-etan sorturiko proposamenak

Labean, Eusko Jaurlaritzak eta HAZIk gidatzen dute Enkarterrialde, Añana eta Izki Landa Garapen Elkarteen kolaborazioarekin sortutako proiektua da,  berrikuntza sozialean oinarritutakoa, abangoardiako tresna metodologikoen bidez ekimenak eta pertsonak astindu, dinamizatu eta konektatu nahi dituena, sareko lan-eredu berri bat sortuz.

Eremu bakoitzean dauden aukerak azaleratzea eta aprobetxatzea ahalbidetuko duten ekintzen bidez, negozio-eredu berriak asmatuz, lehendik dauden proiektuak bultzatuz, tokiko baliabideak baloratuz, tokiko erakundeak lurralde dinamizazio eta kohesioaren partaide bihurtuz, eremu publiko eta pribatuen arteko hainbat lankidetza sustatuz eta lurraldea eraldatuko duten gobernantza-modu berriak eraikiz.

Labeanen lehen fasean hiru aurkezpen-ekitaldi (Open Spaces) egin ziren eskualde bakoitzean, eta eremu horien erronkak detektatzeko balio izan zuten:

Maeztu (Arabako Mendialdea): 2019ko azaroak 30

Kuartango (Añana, Araba): 2019ko abenduak 14

Zalla (Enkarterri): 2020ko urtarrilak 11

scribdicon

HAZI. Egoitza Nagusia. Granja modeloa z/g 01192 Arkauti, Araba. IFK. G48986137  l T 945 00 32 40 | hazi@hazi.eus | Pribatutasun Politika | Ohar Legala | Urrutiko Kontrola